ZB371

Check Out SAP’s Amazingly Collaborative and Teamwork-based Walldorf Office

Business software company SAP recently worked with the designers at Scope Office to create an office environment for their Walldorf, Germany Headquarters that wasn’t stuck in the 1990’s.

Teamwork, Programmers, and Privacy

Using teamwork as the basis for the design concept, the new office no longer has an uncommunicative and insulating cell structure, but instead endorses teamwork and supports the specific processes of software development.Teams are arranged throughout the two floors office. And because the floorplan is H-shaped, it allows teams to call semi-private corners of the office home.

ZB371 13 700x525 Check Out SAPs Amazingly Collaborative and Teamwork based Walldorf Office

The office’s design also takes into account the need for programmers to have some amount of privacy to maintain focus. This was completed by creating team workstations areas with adjacent semi-private and private meeting rooms.

“The working places present the calmer areas, whereas the communication takes place in think tanks, face-to-face situations and programming stations. The programming stations, where the programmers can jointly discuss solutions, are linked directly to their desktop and allow a quick change of working place.

The conflict between concentrated work and communicative project work is being achieved by the extra-functional built-in space.”

ZB371 34 700x525 Check Out SAPs Amazingly Collaborative and Teamwork based Walldorf Office

An Inspirational Working Environment

The old, dreary, 90’s style office was livened up bright inspiring space that supports employees in their daily tasks, enriches the creative working process, encourages the communication and also provides the opportunity for concentrated work.

“Color and materials emphasize the homelike atmosphere of the concept. The office walls and floor fixtures are kept in a light oak and accented with white painted surfaces. Many painted surfaces are magnetic and writable to support the work of programmers.

The colors of all materials follow a particular color scheme that changes in the individual wings, thus increasing the employees’ identification with their environment. The curtain pattern on the blades of the team living rooms and the team icons follow the same logic.”

I find that using a fairly subdued color palette throughout makes the bright pops of color stand out even more, and draws attention to some of the eye-catching design elements of the office. This office also makes it clear that an office doesn’t need to be busy and visually distracting to be inspirational.

A Marketplace Where Everyone Mingles

With team areas at the extremities, the heart of the office is the Marketplace.

“One cafeteria, one library, two meeting rooms and a high bench situation are located here. The marketplace is designed as an open room so that presentations can be held with 200 participants. The presentation area is located on an elevated platform and the participants are scattered with stools on the surface. The elevated platform differentiates itself in height and material and binds the podium area and its internals. The marketplace is flanked by four cores, which offer space to various technical areas, a printer room and a games room.”

Photography: Zooey Braun
Design: Scope Office