(003) 8125-001

Step Into ASICS America’s Sustainable Headquarters

Sportswear and apparel company, ASICS America, recently expanded and remodeled their headquarters building to be more innovative, modern, and sustainable with the help of architecture firm LPA Inc.

LPA provided the following information about the project:

Design Intent

ASICS is an acronym derived from the Latin phrase, Anima Sana In Corpore Sano: a sound mind in a sound body. With the expansion project came a distinct responsibility to reflect this powerful statement in the company’s physical facility. The space was to become the new home of the marketing department as well as the relocated vendor showrooms and breakout areas. It was imperative that the space envelop the visitor and express the athletic nature of the company. With strong ties to a distinct corporate culture, the space was also seen as an opportunity to pay homage to ASICS’ Japanese roots.

Functionally, the existing ASICS space did not effectively support the specific nature of the work performed. Conference rooms had been redesigned as makeshift showrooms, clerical workstations were being utilized by apparel designers and artists, and the overall look and feel of the environment did not reflect the ASICS brand or lifestyle. In addition to the expansion, ASICS elected to remodel a portion of its existing space; as a result, ideas had to be easily translatable from the new environment to the existing.

The expansion space occupies the lower half of a two-story warehouse space, with second level windows and skylights opening to a dead, enclosed plenum space. The concept for the new space was driven by the harvesting of natural light from this second level plenum space. Within the showrooms, large angular ceiling treatments reach up and incorporate the second level windows. A large oculus, reflecting the ASICS logo, gathers daylight from existing skylights within the office environment.

History and Culture

Abstractions of shoji screens and Tatami mats provide the basis for the public spaces while an interactive, narrative, historical timeline stretches between the lobby and break out areas. Materials and finishes are fresh and clean, reflecting the athletic nature of the products designed as well as the company graphics and marketing materials. The overall effect of the finished space is a direct and functional relationship to the products and ideals of the company, as well as a distinct and specific story about the ASICS culture and history.

Sustainable Features

  • Energy efficiency achieved through occupancy-sensor-controlled lighting, as well as individual task lighting, controlled by the employee.
  • The use of high efficiency direct/indirect lighting fixtures reduces glare and improves user productivity and comfort.
  • 50% of construction waste was diverted away from landfills to recycling centers.
  • High recycled content materials, and use of regional materials, emphasized throughout; this includes use of recycled materials in carpet, furniture, and finishes.
  • Access to public transportation.
  • Use of low-emitting materials for optimum air quality.
  • Daylight is harvested through the incorporation of light shafts from the ceiling plane to the existing skylights.”