wpid-pedrasilvacom-fraunhofer-26

Fraunhofer Portugal’s New Retro-Linear Offices

  • Fraunhofer
  • 179,326 sqft
  • 2011
  • Porto, Portugal,
  • Architecture Firm, Non-Profit/Government,
  • From Pedra Silva Architects, the designers:

    “Fraunhofer Portugal is a non-profit private research association and is part of the German Fraunhofer-Gesellschaft, the largest organization for applied research in Europe. Although not familiar to the general public, Fraunhofer is responsible for many important innovations, including, for example, the MP3 file format, and many advances in workplace organization research.

    Our team was selected, through an open competition, to design the new Porto headquarters, located at the Technology University Campus: “Parque de Ciência e Tecnologia da Universidade do Porto (UPTEC)”. Our design took into account Fraunhofer’s innovative philosophy trough a message that is simple, positive and dynamic. Innovative workplace layout and organizational elements from Frauhnofer Office Innovation Center in Stuttgart (Germany) were also an important input to the project, adding another layer to our concept.

    The new research facilities occupy two floors in a new UPTEC building in a total of 1.660sqm. Circulation is the project’s backbone; all spaces appear along a distribution route located next to the glass façade. This main axis allows access to all different spaces. These spaces, with different functions and sizes, are generated and consolidated through a bold gesture: a waving plane that goes through the open floors, creating different spaces and ambiances.

    This spatial and visual dynamics are generated by a free plane that travels through the space and by colour, that reinforces the perception of different volumes. The waving surface acts, depending on the context, as ceiling, wall or floor of offices and meeting rooms, guaranteeing visual continuity, movement and flow.”

    DesignPedra Silva Architects