Grammarly Offices – Kiev

To accommodate for Grammarly's growth, the writing assistant software company has moved into a larger office in Kiev which offers employees a variety of connected work settings and social spaces.

Firm
  • Client Grammarly,
  • size 18,836 sqft
  • Year 2018
  • Location Kiev, Ukraine,
  • Industry Technology,
  • balbek bureau created the design for Grammarly‘s new offices, a digital writing assistant company, located in Kiev, Ukraine.

    Grammarly is a global company with offices in San Francisco, New York, and Kiev. Grammarly is a digital writing assistant used by millions of people every day to make their communication clear and effective, wherever they type. Grammarly operates 24/7, with the extensive use of IT devices and a high volume of communication and data exchange, both within individual and group settings.

    In 2016, the Grammarly Kiev team grew and decided to move to a bigger space. Due to the nature of operations, the Company required a variety of spaces for different activity types, including a large conference hall with 150 seating capacity for lectures and presentations, a number of small meeting rooms equipped with IT devices for quality audio and video conferences between offices across the globe, reception zone, a soundproof recreation room, canteen for employees, nap room, several lounge zones and a facilities areas.

    The original office area, occupying the top two-level floor of a 14-story office building, consisted of two levels, with the ground level featuring 8.8-m high ceiling and 1,300 sqm of open space, and the mezzanine level with a 3-m high ceiling and 450 sqm of space.

    Our layout idea was to place the meet-up zone on the ground floor, making it a core element, a heart, of the office, around which five open-space working zones, each with soundproof qualities, to be located.

    We adjusted the configuration of the mezzanine floor to ensure the correct radial curve that separates the working areas from the meet-up zone. We connected the two levels with the newly installed open staircases.

    Several individual box rooms offer privacy for quiet work and one-on-one communication. Larger meeting rooms, with capacities of 8 to 15 people, are located around the meet-up zone and are finished in different colors.

    There are 21 lounge zones in the office, including a library, a nap room and acoustic room to play musical instruments or watch videos. There is even a fireplace zone for added comfort and relaxation, which is also used as an informal meeting place.

    Extensive use of eco-friendly materials and natural wood, including creative reuse of oak throughout the office space, multiple references to the outdoors in the lounge areas, and the abundance of natural light help to create a positive work-life balance for the employees and contribute to highest levels of their comfort and efficiency.

    The nap room is designed for three sleeping places. Conceptually, these are three blocks closed by the curtains for optical isolation. The blocks have mattresses under which weighing sensors are located. If someone occupies a sleeping place – the sensor responds and sends a signal to the light indication – the zZZ letters, which means the block is busy.

    Lounge areas created above the rooms of the ground floor are connected to the working zones by one of the key elements of the entire office – the suspension bridge. The length of the bridge is 90m, it loops around the office in a gentle curve, overlooking the entire office and expanding slightly to accommodate lounge zones in its path. The bridge has no ground support, it is merely suspended from the ceiling. In order to keep the thickness of the bridge to a minimum, we passed the sprinkler system pipes under the main floor, and incorporated their fragments into the body of the bridge, blending them with the bridge’s structural elements.

    Fifty tons of metal was used in the construction of the office, out of which 25 tons went to making the suspension bridge. It unites various functional zones of the office into a single life cycle or rhythm; it has also become a powerful symbol of the inseparable connection between Grammarly offices in Kyiv, New York, and San Francisco.

    Designerbalbek bureau
    Design Team: Slava Balbek, Andrii Berezynskyi, Anastasia Marchenko, Borys Dorogov
    PhotographyAndrey Bezuglov, Yevhenii Avramenko