WETSTYLE Offices – Saint-Bruno-de-Montarville

Firm
  • Client WETSTYLE,
  • size 11,600 sqft
  • Year 2020
  • Location Saint-Bruno-de-Montarville, Canada,
  • Industry Manufacturing,
  • Atelier Moderno worked with the in-house WETSTYLE Design Lab to complete their offices connected to their current factory in Saint-Bruno-de-Montarville, Canada.

    WETSTYLE, a manufacturer of premium-quality bath fixtures and furnishings for the North American market, is proud to unveil the refined elegance of its brand-new showroom, located in Saint-Bruno-de-Montarville, on Montreal’s South Shore. The dynamic space marks the final component of a new WETSTYLE complex that opened in January 2019, consolidating the brand’s manufacturing operations, executive offices, and showroom in a single location.

    Atelier Moderno, a full-service design and architecture firm specializing in the creation of elegant and responsive environments through the manipulation of light, material, scale, and program, collaborated closely with the WETSTYLE Design Lab team to create a space drawing upon core elements of the brand’s identity and ideology. The project was honored at the 2020 Grands Prix du Design receiving the Best Showroom Award.

    The showroom occupies the ground floor of a custom-designed 11,600 sq. ft. building, located directly below WETSTYLE’s corporate offices and state-of-the-art Design Lab, and connected via enclosed transitional corridor to the company’s 30,000 sq. ft. factory and operations facility. In addition to showcasing the brand’s elite product line in an optimally conceived environment, the showroom also features an open-air kitchen for hosting events, a museum-like section portraying aspects of product manufacturing, and a dedicated “WET-U” training facility for WETSTYLE agents, sales representatives, and design professionals.

    Focused presentation
    The challenge was to fill the showroom with distinct and intimate spaces, each highlighting an individual product, while maintaining the collective space’s open concept. Faced with an existing structure lined with expansive windows, there was also a need to eliminate outside distractions to ensure unwavering focus on the products.

    In a contemporary space of white with black contrasts, floating ceiling elements provide the effect of walls rising from beneath the floor and into the ceiling. The non-obtrusive walls isolate each product zone in vignette-like fashion, invoking sentiments of environments reflective of the products in use. Atmospheric lighting sets the mood of each product zone via strips and spotlights, reflecting off of a porcelain floor with marble-esque qualities that embrace the sophistication of the company’s high-end products.

    Anchoring the vast space is a centralized, custom-built staircase that divides the showroom level from the office space above. In keeping with WETSTYLE’s high-end allure, gold finishing highlights the floating stainless-steel structure, with walnut stairs providing a warm transition to a contemporary and open space above. The warmth of the wood, the mood of the lighting, and clean, pure lines help to distinguish the open space, conducive to collaboration, from the enclosed offices that surround it.

    Consolidating operations
    WETSTYLE’s consolidated complex addresses both the brand’s current and future needs, ensuring the operational efficiency required to accommodate the company’s long-term strategic plans for consistent growth and continuous innovation.

    Design: Atelier Moderno and WETSTYLE Design Lab
    Contractor: Frare & Gallant
    Photography: Adrien Williams