Raiffeisen Customer Area Offices – Yverdon-les-Bains

Firm
  • Client Raiffeisen Bank,
  • size 7,535 sqft
  • Year 2021
  • Location Yverdon-les-Bains, Switzerland,
  • Industry Financial / Investments,
  • Gehri drew inspiration from the surrounding area when completing the Raiffeisen customer area offices in Yverdon-les-Bains, Switzerland.

    The beach and the city with its landscape around the lake were our source of inspiration for the architectural concept and the materialisation of the work environments and customer zones of the Raiffeisenbank in Yverdon-les-Bains. A renovation is always an opportunity for change in the organisation as well as the perception of the users, both from inside and outside. A brand lives from the independence, personality and dynamism that a space radiates. The Raiffeisenbank in Yverdon-les-Bains shows itself as a perfect example. We were responsible for the design, the entire interior and the redesign of the working environments. After the successful renovation of the branch in Yvonand, the board of directors decided to also commission us with the renovation of the headquarters in Yverdon-les-Bains. In the course of the redevelopment of the station quarter, this building will disappear in the medium-term. This has allowed us to work with vibrant, modern colours while minimising the impact on the existing building.The ash veneers used refer back to the ash forest adjacent to the beach.Behind the 24-hour zone, customers discover the new reception area: a cash desk, an advisory desk and a polyvalent space that is also suitable as an event venue. Thanks to two revolving doors that can be closed during events, discretion is maintained and the reception remains open. In view of a future transformation of the branch into an advisory bank, we have designed the reception and cash counters in such a way that they can be replaced without major interventions.

    With the declared goal of creating a pleasant environment for both employees and clients, the new premises offer a variety of advisory areas in a wide range of forms. In this way, everyone will find the place where they feel most comfortable. While the ground floor focuses on the reception and customer advisory services, the 1st floor is reserved for the staff: a pleasantly bright open space as well as meeting rooms that offer plenty of privacy. For reasons of sustainability, the furniture is made of solid wood. We have paid special attention to air conditioning, lighting and acoustics to create pleasant, warm and discrete working environments. All the more we hope of course that the employees will return delightedly to their new offices spaces. As those responsible for the concept and architectural project management, we put all our know-how and a lot of enthusiasm into the realisation of all facets: from the concept of the room layout to the interior design and ergonomics concept to the lighting and decoration concept.

    Design: Gehri
    Design Team: Gilliane Sultani, Richard Chopard, CĂ©lia Steinmetz, Christian Gehri
    Photography: courtesy of Gehri