Financial Services Company – London

Firm
  • Client Unnamed Financial Company,
  • size 7,500 sqft
  • Year 2018
  • Location United Kingdom, London, England,
  • Industry Financial / Investments,
  • align has designed a striking, elegant and highly-contemporary workspace scheme for a financial services company located in London, England.

    The client is based in a central London building with a Grade I-listed façade and a new-build structure directly behind and the new project specifically relates to the redesign of one entire floor. The scheme had to be delivered in three phases, with staff moving round the space to allow working to continue throughout.

    A flowing and open floorplan was a key tenet of the brief. The remit was to incorporate three closed meeting spaces; a small number of private offices; a series of open collaboration spaces and a kitchenette/tea-point area, incorporating additional seating and meeting space. The 18th century twist came in links between the building and a great eighteenth-century portrait and landscape painter. The brief given to the award-winning workspace design team was to introduce some connection to the painter in the scheme, but without fighting against the essentially modern structure of the building, nor creating anything pastiche.

    In order to create this painterly connection, align suggested a graphic route, using some of the painter’s works in the form of floor-to-ceiling matt translucent film, applied to the glass walls of the three meeting rooms and one office, as well as informing the meeting room naming strategy. After identifying options from the painter’s landscape work for this, the design team proceeded to apply for copyright from a number of leading galleries to use the chosen images, including Tate Britain and the National Gallery, ending up with the right to use four paintings. These then informed the names of two of the meeting rooms.

    The new space plan devised by align for the scheme takes the form of a single and continuous arrangement, with clear through-views from one end of the space to the other, creating linear connectivity for all staff. This was reinforced by a new lighting scheme, which forms part of the brand-new ceiling structure, featuring continuous lines of recessed, flush-mounted LED lights by Future Designs. The lights are arranged in a grid, running between white metal ceiling tiles (a bespoke resizing of an existing product by SAS), with accessible plasterboard tiling between the grid lines to allow access for services. White, trapezoidal, fabric-wrapped acoustic panels by Fabritrak were also set into the plasterboard to ensure effective acoustic management in such an open and flowing space. The enclosed meeting rooms also feature further acoustic panels in sets of four. These resemble textured artworks and are the Botanic, Bella and Scrunch designs by Offecct.

    Designeralign
    Photography: Adam Woodward